“Transformatie van Museum Van Bommel Van Dam: Van privéverzameling tot architectonisch hoogstandje”

Museum Van Bommel Van Dam in Venlo getuigt van de visie van Maarten en Reina van Bommel-Van Dam, een Amsterdams echtpaar dat dit museum voor hedendaagse kunst heeft opgericht. In 1969 schonk het echtpaar hun uitgebreide collectie van meer dan 1100 tekeningen, schilderijen, prenten en sculpturen aan de stad Venlo. In 2017 sloot het museum tijdelijk haar deuren om te kunnen verhuizen naar de historische Keulse Poort, het voormalige hoofdpostkantoor in Venlo uit 1938.

De overgang van postkantoor naar rijksmonument

De Keulse Poort, nu een rijksmonument, heeft een belangrijke cultuur- en architectuurhistorische waarde als een goed bewaard voorbeeld van de Traditionalistische bouwstijl, ontworpen door rijksbouwmeester Hayo Hoekstra. In 2009 werd het postkantoor in Venlo gesloten en verkocht aan een projectontwikkelaar. In de jaren daarna kocht de gemeente Venlo een deel van het gebouw.
Tijdens de transformatie tot museum onderging het monumentale gebouw een uitgebreide duurzaamheidsrenovatie. Het behoud van het historische karakter vormde een unieke uitdaging tijdens het renovatieproces.

Architect: BiermanHenket

Aannemer: Nico de Bont

Opdrachtgever: Gemeente Venlo

Museum Van Bommel en Van Dam | Kunstvenster |Sorba

Innovatieve ontwerpkeuzes

Sorba speelde een centrale rol bij de bouw van de nieuwe kunstetalage op het dak en de nieuw ontworpen, contrasterende ingang. Beide buitenelementen zijn bekleed met een aluminium composiet, een duurzaam en recyclebaar materiaal dat bekend staat om zijn lange levensduur en lage onderhoudskosten. De goudkleurige enveloppen, sommige geopend en andere gesloten, dienen als een creatief eerbetoon aan de voormalige functie van het gebouw als postkantoor.

Nieuwe architectonische hoogtepunten

De kunstetalage op het dak is een boeiend middelpunt en biedt een prachtig panoramisch uitzicht over het centrum van Venlo, waardoor het museum letterlijk en figuurlijk in het hart van de stad staat.
Een ander opvallend kenmerk is de nieuwe entree, een uitnodigende poort die de effecten van een renovatie uit 1980 tenietdoet. De aluminium gevelbekleding is niet alleen duurzaam, maar nodigt bezoekers ook van harte uit. De gevel heeft de kenmerkende Sorba touch, een naam die al bijna een halve eeuw synoniem staat voor uitmuntendheid in hoogwaardige gevel- en objectbekleding.

Materialen

2 mm dik aluminium, finish goud geanodiseerd

Oppervlakte gebruikte materialen

  • Ca. 155 m² “Enveloppengevel” kunst- en parkvenster
  • Ca. 343 m² gevelbeplating Entreegebouw
Aluminium

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!

We werkten samen met