skip to Main Content
Messehalle 12 Frankfurt Sorba

Nieuwbouw Beurshal Messe Frankfurt

Na een bouw van twee jaar is de nieuwe Messehalle 12 van de Messe Frankfurt op 25 oktober geopend. Het nieuwe beursgebouw is 248 meter lang, 118 meter breed en 30 meter hoog, kortom een gigantische gevel die bekleed moest worden. Het ontwerp van Kadawittfeldarchitektur vroeg om een gevel met een complex ruitpatroon. Sorba heeft hier de oplossing kunnen bieden, doordat onze engineers de kennis en kunde in huis hebben om hier speciale onderdelen en technieken voor te ontwikkelen. De oplossing; speciale aluminium profielen die kruislings geplaatst zijn om zo het ruitpatroon te vormen. Lees verder:

Om de gevel zo te krijgen als deze nu is, is er een hoop teken- en berekenwerk aan voorafgegaan. Door de kruislingse plaatsing van de profielen komen er namelijk grote krachten op de constructie te staan. Deze krachten zijn vooraf 3D statisch berekend volgens een FEA model, zodat de constructie tegen deze krachten en werking bestand is. Verder was er alleen een betonnen of stalen geraamte om de gevel op te monteren. Om het gewicht en de krachten van de gevel op te kunnen vangen zijn daarom zware RVS consoles gebruikt. Vervolgens zijn de casettewand en zwarte trapezium beplating geplaatst. Voor deze zwarte trapezium beplating zijn kruislings aluminium profielen gemonteerd. De aluminium profielen zijn blank geanodiseerd en moesten speciaal voor dit project ontwikkeld en gemaakt worden. In de profielen bevindt zich een glijmoersysteem om de profielen precies in te kunnen stellen. In deze gevel is wel 50 kilometer aan aluminium profielen verwerkt. Van deze 50 kilometer profielen was ook nog eens 1/3 van de profielen uniek, deze profielen moesten stuk voor stuk geproduceerd worden. Onderaan de gevel is circa 1000 m² gevel bekleed met zwarte cassettebeplating met geïntegreerde buitenroosters.

Naast deze uitgebreide gevel heeft Sorba hier ook de parkeergarage, loopbrug en luifel bekleed. Voor de parkeergarage is gekozen voor het aluminium composiet Alpolic. Bij de loopbrug en luifels werd 3000 m² vlakke plaat toegepast met stiftlassen. In het ontwerp van de architect lopen de luifels en loopbrug in elkaar over. Om de dubbele rondingen die hiervoor vereist waren te kunnen inzichtelijk te krijgen voor productie is het gebouw in 3D gemodelleerd. Hierdoor werden de benodigde rondingen goed zichtbaar. Vervolgens is een deel van de beplating koud gebogen in het werk en zijn de dubbele rondingen in de fabriek voor gewalst.

Een project met een complexe constructie en een grote hoeveelheid materiaal wat onze projectleiders en engineers in goede banen hebben geleid. Het blanke aluminium in ruitpatroon op de gevel geven het gebouw strakke lijnen en hoeken, of zoals burgermeester van Frankfurt, Peter Feldmann, sprak tijdens de opening van de beurshal van; “een gebouw met ongelofelijke uitstraling en kracht”.

Messehalle 12 Frankfurt Sorba
Back To Top