Nieuw gezicht voor de Messe Düsseldorf: Modernisering en herontwikkeling

Düsseldorf, de thuisbasis van enkele van de belangrijkste beurzen ter wereld, krijgt een nieuw publiek gezicht met de modernisering van Messe Düsseldorf. Deze transformatie omvat een nieuwe imposante entree, een nieuwe beurshal en een conferentiecentrum, allemaal ontworpen om bezoekers, exposanten en congresdeelnemers stijlvol te verwelkomen. Het project, geleid door sop | architecten, volgt op de noordelijke uitbreiding in 2004, en nu herontwikkelt het tentoonstellingshal 1 en de zuidelijke ingang. In dit artikel duiken we dieper in het vernieuwde ontwerp van Messe Düsseldorf en ontdekken we hoe dit project de stad en haar omgeving verbetert.

Het Ontwerp: Het Nieuw Zuidelijk Beursterrein

Het centrale element van het ontwerp is een groot dak van ruim 7.800 vierkante meter van doorschijnend geweven glasvezel. Dit opvallende dak is zichtbaar van enige afstand en versterkt de ligging van het Trade Centre tegenover de stad, tussen de Rijn en het Nordpark. Het ontwerp brengt verschillende functies samen, zoals het nieuwe voorplein, een ruime foyer, een nieuwe tentoonstellingshal van 12.000 vierkante meter, conferentiezalen en het bestaande congrescentrum. De transparante foyer van 16,5 meter hoog dient als multifunctionele entree tot de Messe en als evenementenlocatie.

Architect: SOP Architecten

Köster Bau

Materiaal: aluminium en messing

Een Overkapping van Staal en Membraan

De kussenvormige structuur van glasvezeldoek, ontworpen door architect Jurek Slapa, verandert overdag van uiterlijk door het weer en wordt ’s nachts verlicht door een sfeervolle lichtscenografie. Het dak staat op 19 slanke betonnen pilaren en bestaat uit een geometrisch stijve staalconstructie met 94 uniforme diamanten. De bovenkant van het dak is bedekt met een doorschijnend glasvezelmembraan dat de indruk van een wolk wekt, terwijl het transparante polyesterweefsel aan de onderkant zicht biedt op de structuur.

Sorba’s Bijdrage aan Messehalle 1

Naast het grotere ontwerp van het Trade Centre, brengt Sorba haar expertise in gevelbeplating naar Messehalle 1. Sorba gebruikt cassettebeplating van speciaal behandeld aluminium, gekenmerkt door een unieke 2-laagsbewerking van anodiseren en poedercoaten, wat resulteert in een verfijnde witaluminiumkleur. Dit hoogwaardige materiaal benadrukt de focus van Sorba op duurzaamheid en esthetiek. De cassettebeplating is opgehangen met extra consoles, waardoor smalle pilasters tussen de panelen opvallend uitsteken. Dit doordachte ontwerp geeft de gevel een moderne uitstraling en vergroot de visuele aantrekkingskracht van het gebouw.

Randbeplating voor de Luifel en Conferentiebox

Sorba’s bijdrage aan Messehalle 1 reikt verder dan alleen de gevel. Het ontwikkelt ook de randbeplating voor de luifel en de conferentiebox in de lobby. Deze elementen dragen bij aan de samenhang van het gebouw en benadrukken Sorba’s vermogen om een breed scala aan architectonische elementen te realiseren. Elk detail wordt met zorg ontworpen en geproduceerd, met een focus op functionaliteit en esthetiek.

Render Messehalle Konferenzbox | Sorba ProjectsConference box Messehall Düsseldorf | Sorba Projects

Sorba als Fullservice Partner

Sorba fungeert als fullservice engineer, producent en samenwerkingspartner bij het project. Door het volledige gevelproject uit handen te nemen, van advies en engineering tot productie en montage, garandeert Sorba zowel de maakbaarheid als de controle over het proces en het resultaat. Deze aanpak toont Sorba’s toewijding aan perfectie en het streven naar hoogwaardige oppervlakken en bouwwerken.

Uniek Design en Maatwerk

Sorba’s vermogen om systeem- en materiaalvrij te denken, biedt grenzeloze mogelijkheden voor elk project. Elk ontwerp wordt met zorg benaderd en maatwerkoplossingen worden ontwikkeld. Deze flexibiliteit stelt Sorba in staat om architectonische visies tot leven te brengen, waarbij de focus ligt op het vergroten van haalbaarheid en maakbaarheid zonder concessies te doen aan esthetiek en kwaliteit.

The perfect Finish

Het vernieuwde gezicht van Messe Düsseldorf, inclusief Messehalle 1, weerspiegelt de toewijding aan perfectie en esthetiek van zowel sop | architecten als Sorba. De combinatie van een nieuw voorplein, royale foyer, tentoonstellingshal en conferentiecentrum, samen met de verfijnde gevelbeplating van Sorba, geeft de stad een moderne en uitnodigende uitstraling. Deze herontwikkeling vormt een meesterwerk van architectuur en design, dat bijdraagt aan de vitaliteit en aantrekkelijkheid van Düsseldorf als belangrijke locatie voor internationale beurzen.

Materialen

Voor de gevelbeplating is 3 mm dik aluminium toegepast, voorzien van een preanodisatie en poedercoating in de kleur RAL-9006.

De binnengevelbeplating van de “Konferenzbox” is vervaardigd uit 1.5 mm dik messing, finish Nordic Brass Weathered.

Oppervlakte gebruikte materialen

  • Ca. 9.100 m² gevelbeplating inclusief dakkappen
  • Ca. 355 m² lamellenbekleding
  • Ca. 1.900 m² luifelbeplating
  • Ca. 920 m² messing.
Aluminium

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!