“Spiegelend Meesterwerk voor Museum Boijmans Van Beuningen”

Het Depot Boijmans Van Beuningen, ontworpen door Winy Maas van MVRDV voor Museum Boijmans Van Beuningen, is een architectonisch hoogstandje in het museumpark van Rotterdam. Het spiegelende ontwerp, bedoeld om het omliggende park te ‘compenseren’, bracht echter unieke constructievraagstukken met zich mee. Sorba, als uitvoerder van dit project, nam deze uitdaging aan en voltooide in het najaar van 2020 de indrukwekkende glazen gevel. Hier ontrafelen we de geheimen achter de ontwikkeling van deze buitengewone gevel.

Engineering: Uitdagingen van de Sferische Vorm

De grootste technische uitdaging lag in de volledig sferische vorm van het gebouw. De engineers van Sorba gebruikten punten om het 3D-model te creëren, waardoor de complexe vorm volgens BIM-standaarden kon worden uitgevoerd. Dit garandeerde optimale samenwerking met hoofdaannemer BAM en identificeerde eventuele problemen al in het ontwerpstadium.

Architect: Winy Maas | MVRDV

Aannemer : BAM Bouw & Techniek Grote Projecten

Materiaal: 1664 Dubbelgekromde spiegelglaspanelen

Dubbelgekromde Spiegelpanelen

Glas werd gekozen om het gladste spiegeleffect te bereiken. Met 26 lagen van elk 64 dubbelgekromde glaspanelen, in totaal 1664 panelen, creëerde Sorba een spectaculaire spiegelgevel. Elke laag had een unieke krommingsradius vanwege de komvorm van het gebouw. De spiegelcoating, het buigproces en het lamineren van het glas vereisten productie in China. De matte folie op een deel van de gevel minimaliseert reflecties naar het nabijgelegen Erasmus Medisch Centrum.

Opbouw van de Gevel

Sorba begon met de ruwe betonnen basis en plaatste ankerstaven die, vanwege de ronde vorm, nauwkeurig werden ingemeten via het 3D-model. Na isolatie, met speciale aandacht voor de sterke ronding, werden haakplaten gemonteerd. Hieraan werden de dubbelgekromde glaspanelen bevestigd, met zwarte aluminium frames aan de achterzijde. De complexiteit van het proces vereiste samenwerking met Hoven Kranen voor het inhangen van de gebogen panelen met een contramassa hijsbalk.

Isolatieglas en Speciale Coating

Ramen en deuren volgden de bolvorm van het pand met speciale 3D vervormde geïsoleerde glaspanelen. Transparantie en spiegelcoating werden gecombineerd met zeefdruktechnieken voor een vloeiende overgang tussen de spiegelgevel en het transparante gedeelte. De matte “wolk” op de gevel minimaliseert reflecties naar het naburige ziekenhuis.

Render Depot Boijmans van BeuningenDepot Boijmans van Beuningen | Sorba Projects

Verdwijnende Deuren en Vrachtwagensluis

Sorba ontwikkelde speciale deuren, verdwijnend in de gevel wanneer gesloten, en busdeurachtige bewegingen bij het openen. Deze deuren, een technisch hoogstandje vanwege hun grootte en fragiliteit, werden op unieke wijze geïntegreerd in het spiegelende ontwerp. De vrachtwagensluisdeuren, 5,6 meter hoog en elk meer dan 1500 kg, vereisten extra aandacht en innovatie in de constructie.

Dakterras: de Kroon op het Werk

Het dak met spiegelend effect werd uitgevoerd met aluminium composiet en reflecterende topcoating. Het dakterras, voorzien van transparante glaspanelen met een geleidelijke overgang naar de spiegelgevel, lijkt te zweven in de lucht.

Sorba: Surface Creators

Sorba’s betrokkenheid bij het Depot Boijmans Van Beuningen project is een triomf van techniek, innovatie en vakmanschap. Het spiegelende meesterwerk, geïnitieerd door Winy Maas, is niet alleen een aanvulling op de Rotterdamse skyline, maar ook een testament van Sorba’s vermogen om de grenzen van constructie en esthetiek te verleggen. Het Depot blijft een iconisch voorbeeld van de samenwerking tussen architectonische visie en technische uitvoering, en Sorba blijft trouw aan zijn streven naar perfectie in de gebouwde omgeving.

Materialen

De spiegelgevel bestaat uit 2 soorten glas: gelaagd glas (volvlak mirror) en isolatie veiligehidsglas (deels voorzien van zeefdruk).

Op het dak is aluminium composiet materiaal (Alucobond) toegepast, finish NaturAL Reflect 405.

 

Oppervlakte gebruikte materialen

  • De ca. 5750 m² spiegelgevel bestaat uit 1664 stuks glaspanelen.
  • Op het dak is ca. 590 m² aluminium composiet materiaal (Alucobond) toegepast.
Glas

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!