Sorba zelfvoorzienend in stroom

Winterswijk – Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp in de bouw. Zowel voor onze projecten als onze eigen locatie in Winterswijk kijken we bij Sorba naar nieuwe manieren om te verduurzamen. Vorig jaar hebben we een grote stap gezet met zonnepanelen op onze nieuwe derde bedrijfshal en we hebben dit nu verder uitgebreid naar een totaal van 1426 zonnepanelen. Hiermee sluit Sorba aan bij de koplopers op het gebied van zonnepanelen in Winterswijk en omstreken.

Bij veel van de nieuwe projecten die bij Sorba binnenkomen worden hoge eisen gesteld aan duurzaamheid, herbruikbare materialen en energiebesparende, of zelfs energie opwekkende oplossingen. In 2018 werkte Sorba mee aan het Solar Designgevelproject van Studio Solarix, waarbij een energie-opwekkende gevel werd gebouwd. Mede door deze verduurzaming bij onze projecten zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden voor verduurzaming binnen Sorba. Een grote stap hierin hebben we vorig jaar gezet, door 626 zonnepanelen op het dak van onze nieuwe hal 3 te plaatsen.

Dit smaakte naar meer en zo werd besloten te kijken of onze andere daken geschikt waren voor zonnepanelen. Op onze eerste productiehal bleek ruimte voor maar liefst 800 zonnepanelen. Met de nieuwe zonnepanelen wordt Sorba  één van de koplopers op het gebied van zonne-energie in Winterswijk. Deze zijn in de afgelopen weken door Zevenbergen Zonne-energie geplaatst en in gebruik genomen. Met een totaal van 1426 zonnepanelen verwachten we nu een jaaropbrengst van 350.000 KwH te behalen. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 70 huishoudens en is meer dan ons eigen energieverbruik van 325.000 KwH. Met het overschot aan zelf opgewekte energie zijn we ook aan het kijken naar andere vormen van verduurzaming. Binnenkort zullen onze eerste leaserijders overstappen op elektrische auto’s en op ons parkeerterrein worden laadpalen geplaatst, zodat de auto’s met onze eigen zonne-energie kunnen worden opgeladen. Op deze manier wil Sorba bijdragen aan de energietransitie en een duurzamere samenleving.