“Duurzaamheid en Vernieuwing: Transformatie van Teijin Aramid’s Laboratorium naar Wereldwijd Hoofdkantoor”

In het hart van Arnhem heeft Sorba een essentiële rol gespeeld in de metamorfose van het voormalige laboratorium van Teijin Aramid naar het gloednieuwe wereldwijde hoofdkantoor. Dit ambitieuze project, uitgevoerd onder leiding van APTO Architects en BAM als hoofdaannemer, markeert niet alleen een fysieke transformatie maar ook een toewijding aan duurzaamheid en modern design.

Duurzaamheid als Leidend Principe

Het voormalige laboratorium, volledig gestript tot op het betonnen casco, is herrezen met moderne technologieën en technieken. Duurzaamheid staat hier centraal, en dat blijkt uit het slimme gebruik van zonnepanelen, warmtepompen, waterbesparende kranen, externe zonwering en warmteterugwinning. Het resultaat? Een energielabel A+, wat de duurzame inspanningen weerspiegelt.

Circulaire Economie in Actie

Een groene muur, huisvestend zo’n 1500 planten, vermindert niet alleen de milieu-impact van het gebouw maar draagt ook bij aan een gezonde en productieve werkomgeving. Het bewuste gebruik van groen is een tastbare uitdrukking van het streven naar duurzaamheid.
Het project omarmt de principes van de circulaire economie door een deel van het materiaal van de sloop van het oude laboratorium te hergebruiken als bestrating. Deze doordachte benadering vermindert de afvalstroom en draagt bij aan een duurzamere bouwpraktijk.

Moderne Uitstraling met Alpolic Gevelbekleding

De volledige gevel is een hoogtepunt van modern design. Sorba, als verantwoordelijke voor de gevels, heeft met precisie gewerkt aan het creëren van een eigentijdse uitstraling die past bij een wereldwijd hoofdkantoor. De toepassing van drie kleuren – wit, anodised en Blue-grey – van het aluminium composiet materiaal Alpolic zorgt voor een strakke en moderne gevel.
Alpolic, als materiaalkeuze, gaat hand in hand met de duurzaamheidsdoelstellingen van het project. Naast het leveren van een visueel aantrekkelijke gevel, draagt Alpolic bij aan de duurzaamheid door volledig recyclebaar te zijn. Hiermee wordt een circulaire benadering van de bouw versterkt.

Staal vs. Hout: Een Duurzame Keuze

Voor dit project heeft Sorba niet alleen de gevelbekleding maar ook de staalframebouw verzorgd. De keuze voor staalframebouw boven Houtenskeletbouw (HSB) benadrukt de focus op duurzaamheid. Staalframebouw biedt niet alleen een hoogwaardig eindresultaat maar ook een langere levensduur en is recyclebaar aan het einde van die levensduur.
De stalen frames zijn direct op het beton geïnstalleerd, gevolgd door isolatie en de montage van de Alpolic gevelbekleding. Sorba heeft in totaal 3130 m² aan staalframebouw geïnstalleerd, naast 2455 m² Alpolic gevelbekleding. Puien en vliesgevels zijn geleverd en gemonteerd door Intal te Opmeer.

Sorba: Surface Creators

De transformatie van het Teijin Aramid-laboratorium naar een wereldwijd hoofdkantoor is niet alleen een architectonisch hoogstandje maar ook een toonbeeld van duurzaamheid en modern design. Sorba heeft met precisie en toewijding gewerkt aan de gevels en staalframebouw, waarbij Alpolic en staalframebouw samenkomen in een perfecte balans tussen esthetiek en duurzaamheid. Dit project staat als een symbool voor de toekomst van de bouwsector, waarin innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan om inspirerende en functionele ruimtes te creëren.

Materialen

Oppervlakte gebruikte materialen

Ca. 2455 m² aluminium composiet materiaal Alpolic

Ca. 3130 m² staalframebouw

Aluminium composiet (ACM)

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!