“De Rotterdamsebaan: Duurzame Oplossingen voor Den Haag’s Verkeersuitdagingen”

Net als vele andere grote steden ervaart Den Haag het probleem van overvolle wegen. In 2016 werd daarom gestart met de bouw van de Rotterdamsebaan, een 4 kilometer lange snelweg dwars door Den Haag, grotendeels ondergronds, om verlichting te bieden aan de drukke Utrechtsebaan.

Victory Boogie Woogietunnel: Een Duurzaam Meesterwerk

De Victory Boogie Woogietunnel, genoemd naar het beroemde schilderij van Piet Mondriaan, is een boortunnel met 2 tunnelbuizen en 2 rijstroken in beide richtingen. Het onderscheidt zich als ’s werelds meest duurzame tunnel door innovatieve voorzieningen. Een fijnstofmagneet, ontworpen om fijnstof op te vangen, vermindert de uitstoot met 50%. Bovendien is oude asfalt hergebruikt, en vrijgekomen grond is opnieuw ingezet voor lokale projecten.

Architecten: Benthem Crouwel Architects | Paul de Ruiter Architects

Opdrachtgever: Bouwcombinatie Rotterdamsebaan: BAM Infra | Van Hattum Blankevoort

Zonne-energie als Drijvende Kracht

Bij het binnenrijden van de tunnel onder een dak van zonnepanelen, opgewekt door zonne-energie, wordt het gehele gebouw voorzien van de benodigde energie voor het bewaken van tunnels, bruggen en meer in heel Den Haag, 24 uur per dag.

Sorba’s Rol in de Schoonheid van de Tunnel

Sorba heeft een cruciale bijdrage geleverd aan de Victory Boogie Woogietunnel door de levering en montage van de wandbekleding van de tunnel en de tunnelbak. Hierbij is gebruikgemaakt van het duurzame aluminium composiet Alpolic. Dit materiaal, volledig recyclebaar, is over een oppervlakte van 34.000 m² toegepast, verdeeld over beide tunnelbuizen.

Tijdloos Wit

De wandbekleding van Alpolic, geleverd door Sorba, geeft de tunnel een tijdloos witte uitstraling. Een indrukwekkend gezicht dat, zoals te zien in de time-lapse van het project, oneindig lijkt terwijl je door de tunnel rijdt. Wat wit is moet ook wit blijven, een voorwaarde voor dit project is dat de toegepast coating bestand is tegen het schoonmaken met een reinigingswagen. Alpolic in de kleur Sikkens ON.00.86 (wit) voldoet uitstekend aan deze vereiste.

Rotterdamsebaan Den Haag | Sorba Projects

Infrastructurele perfectie

De Rotterdamsebaan en de Victory Boogie Woogietunnel zijn niet alleen infrastructurele hoogstandjes maar ook toonbeelden van duurzaamheid en modern design. Sorba’s inzet voor hoogwaardige gevel- en objectbekleding heeft de tunnel voorzien van een esthetische allure die perfect aansluit bij het doel van duurzaamheid. Dit project belichaamt de toekomst van stedelijke ontwikkeling, waar innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan om steden leefbaarder te maken.

Meer informatie?

Wil je dit indrukwekkende project zelf ervaren? Bekijk dan de [time-lapse](link naar de time-lapse) van de gehele transformatie. Voor meer informatie over de Rotterdamsebaan, klik [hier](link naar meer informatie). Sorba staat voor perfectie, en dat is precies wat ze hebben bereikt met dit project.

Materialen

  • Aluminium composiet materiaal (Alpolic) in de kleur Sikkens ON.00.86 (wit).Totaal is ca. 34.000 m² aluminium composiet materiaal (Alpolic) toegepast.
Aluminium composiet (ACM)

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!