“Een Visueel Spektakel: Sorba Projects en de Nieuwe Gevel van Ahoy Rotterdam”

Ahoy Rotterdam, bekend als een veelzijdige evenementenlocatie, onderging een grootschalige renovatie in aanloop naar het Eurovisie Songfestival 2021. Sorba Projects, gespecialiseerd in geveltechniek, speelde een cruciale rol bij de constructie van een opvallende nieuwe gevel voor Ahoy. Dit maatwerkproject, met 7 meter lange zwarte panelen, is niet alleen een blikvanger voor het Songfestival maar draagt ook bij aan het internationale imago van Ahoy en Nederland.

Van Concertzaal naar Songfestivalpodium

Ahoy Rotterdam, gebouwd in 1968, evolueerde van een concertzaal tot een multifunctioneel complex met kantoren, horeca en vergaderfaciliteiten. De renovatie voor het Eurovisie Songfestival, dat oorspronkelijk in 2020 zou plaatsvinden, was al in volle gang toen de pandemie uitbrak.

Uitdagingen van Formaat

Een uniek aspect van dit project is de grootte van de panelen – 7 meter lang en ruim een meter hoog. Slechts enkele partijen waren in staat dit project uit te voeren vanwege de complexiteit. De projectmanager benadrukte de uitdaging: “Het zijn enorme panelen die moeilijk te hanteren zijn. Dat maakte de montage tot een uitdaging, die we uiteindelijk met een kleine kraan hebben uitgevoerd.”

Esthetisch Verantwoord Zwart

Zwart als kleur staat bekend om zijn uitdagingen, met name de neiging tot uitzetten, vervormen of verkleuren onder invloed van warmte en zonlicht. Sorba koos voor Alpolic, een UV-bestendig aluminium composiet materiaal, om deze problemen te voorkomen en de duurzaamheid van de gevel te waarborgen.

Render International Congres centre Ahoy in Rotterdam | Sorba ProjectsInternational Congres centre Ahoy in Rotterdam | Sorba Projects

Licht en Schaduwspel

De zwarte panelen van de gevel, elk 7 meter lang, geven Ahoy een moderne uitstraling. Het gebruik van Alpolic elimineert de zorgen over uitzetten of verkleuring. Opmerkelijk zijn de witte stroken die ’s nachts veranderen in lichtbalken, waardoor de gevel een eigentijdse en dynamische uitstraling krijgt.

Maatwerk voor Eurovisie

Met het oog op het Eurovisie Songfestival was tijdigheid essentieel. Dankzij de nauwe samenwerking tussen alle betrokken partijen werd de deadline gehaald. Sorba is trots op de bijdrage aan Ahoy en Nederland, waarmee het zichzelf op de kaart zet als specialist in hoogwaardige geveltechniek.

Sorba: Surface Creators

De nieuwe gevel van Ahoy Rotterdam, gerealiseerd door Sorba Projects, is niet alleen een pronkstuk voor het Eurovisie Songfestival 2021, maar ook een blijvende aanwinst voor de stad en het internationale imago van Nederland. Met perfectie als standaard blijft Sorba beeldbepalend in de bouwsector en toont het de kracht van maatwerk in een wereld van uitdagingen.

Materialen

Voor de panelen is het materiaal aluminium composiet (Alpolic) toegepast in de kleur Graphite Black.

Oppervlakte gebruikte materialen

  • Totaal is ca. 5650 m² aluminium composiet materiaal (Alpolic) toegepast.
Glas

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!