“Stromen van Verandering: Het Thames Tideway Project “

Zoals veel oude steden over de hele wereld, heeft het grootste deel van Londen een gecombineerd rioleringssysteem. Dat houdt in dat het riool niet alleen rioolwater opvangt van wc, gootstenen, douches en wasmachines etc., maar ook het regenwater. Het huidige systeem is een groot bakstenen tunnelstelsel van zo’n 1100 km, gebouwd in de 19e eeuw en het volgt deels de loop van de oude zijrivieren van de Theems. Dit oude stelsel is echter niet meer opgewassen tegen wat er in het moderne Londen allemaal door het riool gaat. Het vervelende gevolg van het feit dat de 2 stromen niet gescheiden zijn, is dat een beetje regen er al voor zorgt dat het stelsel overloopt en rioolwater loost in de Theems. Het is daarmee een van de laatste grote vervuilingsbronnen.

Rivier van Vernieuwing

In 2016 is er daarom begonnen met de bouw van een revolutionair nieuw riooltunnelstelsel met veel meer capaciteit, maar ook met een gescheiden regenwaterafvoer. Dit gigantische project moet volledig klaar zijn in 2025.
Maar tot die tijd is er nog veel te doen, ook voor Sorba. Maar wat kan Sorba betekenen bij de bouw van een rioolstelsel?

Opdrachtgever: Thames Tideway west

1 kolom weegt ca. 5.700kg

Een oase midden in de stad

Op verschillende locaties waar nu het rioolwater geloosd wordt in de Theems komen straks zogenaamde onderscheppingstunnels. Dit zijn tunnels die het oude riool “onderscheppen” en naar het nieuwe riool leiden en van daar naar de zuiveringsinstallaties. Op verschillende van deze locaties wordt door middel van een dam een stukje rivier “ingepolderd”. Nu is dat om een grote schacht te boren naar de tunnel toe, straks wanneer het project klaar is, zal dit stukje gewonnen land, een fantastische ontspanningsplek aan de rivier worden. Bankjes om te zitten en uit te kijken over het water, bloemen en planten die via een pergola voor schaduw zorgen, kunst en geen zichtbare industriële bebouwing voor de rioolinstallaties omdat het ontwerp hiervan meegenomen wordt in het totaal.

Kunst en utiliteit?

Kunstenaars zijn gevraagd deze kleine boulevards in te richten en geven aan iedere locatie een eigen invulling. Vaak wordt de geschiedenis van de plek meegenomen in het ontwerp.
Op een aantal van deze locaties komen een ventilatiepunten voor het aflaten van rioolgassen. Normaalgesproken zijn dit industriële pijpen die vooral een nuttige functie hebben. In dit project hebben deze kolommen een functionele toepassing maar zijn stilistisch een kunstwerk.

Thames Tideway text column | Sorba Projects

Thames Tideway: Functionele kunst

De kolommen zijn ontworpen met een strook poëzie dat als thema de (vroegere) zijrivieren van de Theems heeft. Een ‘Poetry commission’ heeft dichtregels gemaakt die op het oppervlak van de kolom komen te liggen. Het gekozen lettertype is ‘DOVE”. Een font dat ook een link heeft met de Theems – drukletters van een drukkerij zouden na een geschil in de Theems geworpen zijn en zijn een eeuw later weer teruggevonden.
Sorba heeft ervaring met projecten met brons. Dit een van de redenen waarom wij gevraagd zijn dit project uit te voeren. De kolommen zijn dermate groot dat weinig gieterijen dit aan kunnen. We hebben een partner gevonden in Van Voorden Foundry die deze klus aan kan. Niet alleen de afmeting van de kolommen een uitdaging, ook de keuze van het gebruikte materiaal is cruciaal. De vereiste levensduur voor de kolom is 120 jaar, waarbij deze blootgesteld wordt aan agressieve rioolgassen. Uiteindelijk is er gekozen voor de zeer duurzame legering Aluminium-Brons die ook gebruikt wordt voor bv scheepsschroeven.

Sorba’s bijzondere rol

Sorba plant en begeleidt de gehele logistiek en het proces van het bronsgieten van de kolommen. Waarbij oplossingen bedacht zijn voor het gieten van de kolommen, de opliggende letters, het gebruik van het juiste lettertype en meer. Er is veel te vertellen over dit project en de komende tijd zullen we dan ook de bijzondere verhalen die er bij horen, delen. Houd daarvoor onze website en social media in de gaten. Wanneer je nu al meer wilt lezen over het Thames Tideway project, dat kan hier: www.tideway.london

Materialen

Voor de gegoten kolommen is een Nikkel Aluminium Brons legering toegepast, finish gepatineerd.

  • Oppervlakte gebruikte materialen Sorba heeft 4 stuks kolommen geleverd, in totaal ca. 2.300 kg aan Nikkel Aluminium Brons gietlegering.
Brons

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!