Sorba: Architectonisch Meesterschap bij het Sluishuis Amsterdam

In de bruisende wijk IJburg in Amsterdam is een nieuw architectonisch hoogstandje de aan de skyline toegevoegd. Het Sluishuis, ontworpen door het gerenommeerde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE uit Rotterdam, belooft een nieuwe interpretatie van de traditionele binnenplaats te worden. Sorba, met bijna een halve eeuw expertise in hoogwaardige gevel- en objectbekleding, zal zijn vakmanschap inzetten om de gevel van dit opvallende gebouw te realiseren.

Het Architectonisch Ontwerp

Hoewel het Sluishuis op het eerste gezicht vierkant lijkt, is elke zijde anders door de trapsgewijze plaatsing van verdiepingen. De open poort aan het IJ-zijde geeft het gebouw een spectaculaire uitstraling en verbindt het direct met het water van het IJ.

Architect: BIG (Bjarke Ingels Group) en BARCODE

Aannemer : Bouwcombinatie VORM - BESIX

Opdrachtgever: Ontwikkelcombinatie VORM - BESIX RED

Materiaal: Aluminium

Fotografie credits: Sorba, Bjorn Vijlbrief

Energieneutraliteit als Standaard

Het Sluishuis Amsterdam wordt ontworpen met een sterke focus op innovatie en duurzaamheid. Innovatieve technologieën, waaronder zonnepanelen, driedubbel glas, grondgekoppelde warmtewisselaars en een warmterecuperatiesysteem, maken het gebouw energieneutraal. Met een indrukwekkende Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,01 wekt het Sluishuis meer energie op dan het verbruikt.

Circulair Bouwen in de Praktijk

Duurzaamheid wordt verder bevorderd door circulair bouwen, met gebruik van gerecyclede, herbruikbare en hernieuwbare materialen. Sorba draagt bij door de toepassing van aluminium EN AW-5005 H14 Alpha1 (AlMg1) gevelpanelen.

Sorba’s Rol in het Project

Sorba was verantwoordelijk zijn voor de gevelbekleding, buitenplafonds en balkons, uitgevoerd in duurzaam aluminium. De complexiteit van het bouwen in en rondom het water, samen met het uitdagende “cantilever” plafond van de poort, maakt dit project des te boeiender. Het gebouw, gerealiseerd door de Bouwcombinatie VORM en BESIX, omvat ongeveer 442 appartementen en een ondergrondse parkeergarage, deels onder de zeespiegel. Ook voorziet het in aanlegplaatsen voor woon- en plezierboten en ruimte voor commerciële activiteiten.

Sluishuis Amsterdam | Sorba Projects

Indrukwekkende Realisatie

De bouw begon eind 2018 en werd voltooid in de zomer van 2022. Het hoogtepunt was ongetwijfeld het indrukwekkende moment waarop het Sluishuis te water werd gelaten, gevuld met 22 miljoen liter water. Voor een visueel overzicht van deze opmerkelijke transformatie, bekijk de [time-lapse](link naar de time-lapse) van het project.

Conclusie

Met het Sluishuis voegt Sorba opnieuw een meesterwerk toe aan de Amsterdamse architectuur. Het samenspel van innovatieve technologieën en hoogwaardige materialen, gecombineerd met Sorba’s vakmanschap, resulteert in een duurzaam en esthetisch aansprekend gebouw. Het Sluishuis belichaamt de toewijding van Sorba aan perfectie en zal de komende decennia de stad Amsterdam sieren als een tijdloos icoon. Voor meer informatie over dit bijzondere project, bekijk [hier](link naar meer informatie). Sorba, waar vakmanschap en perfectie samenkomen, blijft beeldbepalend in de gebouwde omgeving.

Materialen

adipiscing elit, sed do eiusmod

  • 3 mm dik bruut (geen finish) aluminium (EN AW-5005 H14 Alpha1 (AlMg1))

Oppervlakte gebruikte materialen

  • Ca. 4560 m² balkonbeplating
  • 6785 m² gevelbeplating
  • 1830 m² plafondbeplating.
Aluminium

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!

We werkten samen met