“Het Innovatieve Hoofdkantoor van ING: Meesterwerk in Gevelbekleding”

In het bruisende Amsterdam is het nieuwe hoofdkantoor van ING verrezen als een architectonisch meesterwerk. De strakke lijnen en ronde vormen van het gebouw worden subliem geaccentueerd door de luifels die het omhullen. Sorba, met bijna een halve eeuw ervaring in hoogwaardige gevel- en objectbekleding, heeft deze luifels ontwikkeld, geproduceerd en gemonteerd. In samenwerking met Benthem Crouwel Architects en in opdracht van hoofdaannemer G&S Bouw, heeft Sorba een uniek staaltje vakmanschap afgeleverd.

Luifels die Rondingen Omarmen

De luifels van het ING-hoofdkantoor zijn geen doorsnee overkappingen; ze volgen nauwgezet de rondingen van het gebouw en steken wel 2,5 meter uit. Een indrukwekkend staaltje engineering en precisiewerk. Sorba’s engineers hebben een slimme oplossing bedacht voor de bevestiging van deze luifels, die enkel aan de vloerranden konden worden bevestigd. Door de verankering van de consoles mee te laten storten in het beton, konden zware stalen liggers en de onderconstructie gemonteerd worden. Deze stalen liggers dragen het volledige gewicht van de imposante luifels.

Materialen van Topkwaliteit

De luifels zijn bekleed met hoogwaardige materialen om zowel esthetiek als duurzaamheid te waarborgen. De neusprofielen van de luifels zijn vervaardigd uit geanodiseerd aluminium, met elementen tot maar liefst 7,20 meter lang. Deze profielen zijn met uiterste precisie gebogen, dankzij geavanceerde walsmethoden, om de rondingen van de luifels perfect te volgen. Voor de bovenzijde van de luifels is gekozen voor Lumiflon gecoate aluminium composiet materiaal Alpolic, waardoor schittering op het materiaal wordt verminderd. De onderzijde van de luifels is afgewerkt met naturel geanodiseerde beplating om schaduwwerking te minimaliseren.

Architect: Benthem Crouwel

Aannemer : G&S Bouw

ING HQ Amsterdam | Sorba Projects

Stempel op de Stad

Naast de indrukwekkende luifels heeft Sorba ook de buitenplafonds en viderandbeplatingen van het ING-hoofdkantoor geleverd. Deze uitgebreide bijdrage benadrukt Sorba’s rol als fullservice partner in gevelprojecten. Van advies en engineering tot productie en montage, Sorba heeft de volledige regie behouden over het proces en het resultaat.

Surface creators

Sorba, met zijn ongekende ervaring en compromisloze streven naar perfectie, heeft zijn stempel gedrukt op de gebouwde omgeving. De vele projecten die Sorba heeft gerealiseerd, waaronder het ING-hoofdkantoor, zijn beeldbepalend en zullen decennialang de skyline van steden sieren. Het bedrijf heeft bewezen dat perfectie bereikt wordt door projecten gezamenlijk tot een goed einde te brengen, waarbij zorgvuldige, duurzame keuzes de kern vormen van het design en de functie.

Surface creators

Het ING-hoofdkantoor in Amsterdam is niet slechts een kantoorpand; het is een architectonisch hoogstandje, mede mogelijk gemaakt door Sorba’s expertise. De luifels, als omhullende armen van innovatie, tonen het vermogen van Sorba om maatwerk te leveren dat zowel functioneel als esthetisch indrukwekkend is. De samenwerking met gerenommeerde partijen en de naadloze integratie van hoogwaardige materialen onderstrepen Sorba’s rol als pionier in gevelbekleding. Het verhaal van Sorba ontvouwt zich op de gevels van steden, en met het ING-hoofdkantoor laten ze zien dat ze pas loslaten als het écht af is. Dat is Sorba.

Materialen

Materiaal:

  • 4 mm dik aluminium composiet materiaal (Alpolic) in de kleur Dark Grey Metallic.
  • 2 mm dik aluminium, finish natural gepreanodiseerd.
  • Geextrudeerd aluminium “neus”profiel, finish naturel geanodiseerd.
  • 1.5 mm dik elektrolytisch verzinkt staal voor de viderandbeplating.

Oppervlakte gebruikte materialen

  • Totaal 10.460 m² luifelbeplating
  • ca. 2.650 m¹ “neus”profiel
  • ca. 1.345 m² viderandbeplating.
Aluminium
Aluminium composiet (ACM)

Gert-Jan Nietsch

Neem contact op

Ook samen aan de slag?

Persoonlijk verbinding vinden we erg belangrijk, wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen. Wij zijn er voor ú!