skip to Main Content

Museum Van Bommel Van Dam | Venlo

Kunstvenster Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |
Kunstvenster Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |
Kunstvenster op het dak Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |
Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |
Zicht op Venlo | Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |
Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |
Ingang Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |
Kunstvenster Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |Kunstvenster op het dak Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |Zicht op Venlo | Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |Ingang Van Bommel Van Dam | Gevelbouw | Sorba Projects |

Van privecollectie tot museum

Museum Van Bommel Van Dam in Venlo, een museum voor moderne kunst dat is opgericht door het Amsterdamse echtpaar Maarten en Reina van Bommel-Van Dam. In 1969 heeft het echtpaart de collectie van ruim 1100 tekeingen, schilderijen, prenten en beelden geschonken aan de gemeente Venlo. In 2017 sloot het museum tijdelijk vanwege de verhuizing naar het voormalige hoofdpostkantoor in Venlo, Keulse Poort, een rijksmonument uit 1938.

Van postkantoor naar rijksmonument

Het Rijksmonument heeft een bijzondere cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van de bouwstijl Traditionalisme, ontworpen door Rijksbouwmeester Hayo Hoekstra. In 2009 is het hoofdpostkantoor in Venlo gesloten en verkocht aan een projectontwikkelaar. In de jaren daarna wordt een deel aangekocht door de Gemeente Venlo.

Het monumentale gebouw is tijdens de ombouw naar museum helemaal verduurzaamd. Een van de uitdagingen bij deze verbouwing was het behoud van het monumentale karakter.

Een gouden greep

Sorba heeft meegewerkt aan de bouw van het nieuwe kunstvenster op het dak en de vernieuwde en contrasterende ingang. Beide zijn aan de buitenkant bekleed met aluminium enveloppen, een duurzaam en recyclebaar materiaal. Het heeft een lange levensduur en is onderhoudsarm. De goudkleurige enveloppen zijn deels geopend en gesloten en zijn daarmee een creatieve verwijzing naar de functie van postkantoor die het gebouw vroeger had.

Nieuwe monumenten

Het kunstvenster op het dak is een opvallende blikvanger en biedt een prachtig uitzicht over de binnenstad van Venlo, het museum staat daarmee letterlijk en figuurlijk midden in de stad.

De andere blikvanger van het gebouw is de nieuwe ingang, een uitnodigende entree, waarmee een verbouwing uit de jaren tachtig teniet wordt gedaan. De aluminium enveloppen geven de bezoeker een warm welkom.

Meer weten over Museum Van Bommel Van Dam?

Meer informatie over dit project vind je hier

Projectgegevens:

Architect: BiermanHenket

Aannemer: Nico de Bont

Opdrachtgever: Gemeente Venlo

Materiaal: Geanodiseerd Aluminium

Fotografie:  Stijn Poelstra

Back To Top